woensdag 30 juli 2008

foto's en de nog ontbrekende verhalen

De ontbrekende verhalen dag 71-79 zijn inmiddels toegevoegd.
Ook de foto's kan je nu bekijken van de afgelopen tijd.
veel lees en kijkplezier met deze 2 kanjers van wandelaars

donderdag 24 juli 2008

dag 80 t/m 84

Er ontbreken een aantal dagen. Deze worden door Roos op de site gezet zogauw ze weer thuis is van vakantie. Zij heeft het eerste dagboek meegenomen.

Dag 84 Autum Aubrac - Nasbinals 23-07-08 27 km Zonnig 25-30 gr
Het lucht is onbewolkt en helder blauw. De wind van de afgelopen dagen is wat gaan liggen, waardoor het warmer aanvoelt. De dames zijn al om 6.30 uur actief, waardoor ook andere gasten maar opstaan. We zijn niet onder de 1000 m geweest, dus weer op grote hoogte gelopen. Het eerste deel ging veelal door bossen en dorpjes, maar het tweede deel over kal vlaktes. Het gaf een desolate indruk. Je kunt je voorstellen, dat pelgrims vroeger moeite hadden met dit deel van de route. Het was vandaag erg druk op de route. Ook een groep verkenners was onderweg. Het geheim van het oude stel uit Parijs hebben we ook ontdekt. Ze lopen niet zo snel, maar we ontmoetten ze steeds pas tegen de middag. Ik vroeg hen hoe vroeg ze 's morgens al vertrokken. Wat bleek ze hadden een taxi gehuurd om ze ergens op de route af te zetten. Verder weer veel dezelfde mensen gezien. Er staant zo wel een gevoel van erbij te horen, van herkenning. Sommigen kom je meermalen per dag tegen.

Dag 83 Les Faux - Autum Aubrac 22-07-08 23 km 25 gr Koude wind
Een stralend mooie blauwe lucht, maar de wind is erg koud. We startten dus met vest en warme trui. De wegen zijn goed begaanbaar, dus het lopen is geen probleem. Niet meer van die uitgesleten holle paden, maar brede effen. Natuurlijk moet er het nodige geklommen en gedaald worden, maar ook deze zijn niet steil. Vandaar ook, dat het zand niet tussen de keien is weggespoeld. Onderweg kom je weer veel dezelfde gezichten tegen. Ook in de gite zie je weer mensen, die je eerder gezien hebt. Een oud stel uit Parijs van een jaar of 70 komen we onderweg ook steeds tegen. In de gite zijn nu ook weer de vrouwen van Saint Privat, waarvan er een gevallen was. Als we om 21 uur terug komen in de gite liggen de dames al plat en is het helemaal donker.

Dag 82 Saugues - Les Faux 21 - 07 - 08 31 km Zon met sluierbewolking
Gisteren tijdens het wandelen werden we belaagd door vliegen. In ons onderkomen van vannacht hadden de vliegen zich ook verzameld. 's Morgens vroeg leek m'n gezicht wel Schiphol. Of ik nu met m n gezicht onder de lakens ging liggen of niet, het maakte niet uit. Ieder moment landde er weer zo'n vlieg of steeg op, om gek van te worden. Vandaag tijdens het wandelen hadden we er geen last van. De lucht is onbewolkt als we vertrekken, maar de wind is koud. De hele dag blijven we op grote hoogte, hoewel je het niet aan het landschap kunt zien. De valleien liggen op grote hoogte, waardoor het landschap een beetje op Z-Limburg lijkt. Je moet wel klimmen en dalen, maar dat gaat via goed bewandelbare wegen. Onderweg komen we wel steeds dezelfde gezichten tegen. Samen op weg met hetzelfde doel. Vooral een stelletje uit Parijs zien we steeds weer terug, ook in de gite. De Duitsers, die we al in de eerst gite tegenkwamen zullen we wel niet meer zien, want zij gaan minder km per dag lopen. We zijn vandaag niet lager dan 1000 m geweest, wel geklommen tot 1300 m, over het algemeen heel geleidelijk. We vooral over het plateau van de Margeride gelopen, waarvan de weides vroeger verhuurd werden aan de plaatselijke schaapherders of aan de herders uit het zuiden. We hebben de Haute-Loire verlaten en zijn nu in het gebied van Lozere.

Dag 81 Saint Privat d allier - Saugues 20-7-08 21 km bewolkt, 20 gr;
Met 7 man op een kamer zorgt er wel voor dat je niet echt rustig slaapt, vooral als je onderbuurman luidruchtig snurkt en de deur luidruchtig piept, als er iemand naar de wc moet. Tijdens het ontbijt begon het te regenen en te onweren. We waren al vroeg op, maar hebben toch gewacht tot het wat beter werd. Vanwege de hevige regenval en de dreiging van nog meer regen en onweer, deed ons besluiten niet de GR te volgen, maar de gewone weg. Dit werd mede ingegeven door de valpartij van een wandelaarster gisteren tijdens de afdaling. De rechterkant van haar gezicht lag helemaal open. De weg ging eerst dalen tot 620 m , maar daarna ging hij geleidelijk klimmen. Kilometers lang hebben we geklommen. Onderweg waren er veel autos richting Saugues, er moest daar dus wel wat te doen zijn. Dat bleek ook wel, er was een braderie met oude ambachten en tot slot een optocht van versierde wagens gehouden. Niet erg groot, iedereen bleef er wel voor wachten. In het totaal waren het 6 praalwagens. s Middags was het weer opgeklaard, maar s avonds dreigde het weer te gaan regenen. Eens zien wat morgen weer brengt.


Dag 80 Le PUy en Velay - Saint Privat d allier. 19 - 07-08 24,2 km zonnig 25 -30 gr.
Vroeg opgestaan, want we moeten eerst van Retournac naar Le Puy en Velay om te starten. Ook moeten we nog onze schoenen ophalen, want er zijn nieuwe hakken onder gezet. De schoenmaker zit in de rue de St. Jacques, dat moet dan wel goed zitten. Het lijkt erop alsof ze prima gemaakt zijn. Bij de auto de schoenen aangetrokken, de rugzak weer op en afscheid nemen van Roos en Marcel. Daar heb ik wederom weer moeite mee, ondanks dat ik weer op weg wil gaan. Het zal wel aan mijn leeftijd liggen, dat ik zo gauw geemotioneerd raak. Om uit Le puy en Velay te komen moesten we flink klimmen. Dat was om lekker op temperatuur te komen. Verder bleef het de hele dag licht steigen, geen moeilijke route dus. Aan het eind nog wel een steile afdaling. Onderweg voor het eerst veel wandelaars gezien en ook de gite waar we slapen is vol. We slapen op een kamer van 6 personen. Er moet er nog een bij, die moet op de grond slapen. Het zal vannacht wel een warme bedoening worden. We hebben 2 Fransen en 3 Duitsers op de kamer. De kraters uit de Auvergne hebben we achter ons gelaten, geen tekenen van vulkanisme meer.

woensdag 16 juli 2008

dag 65 t/m dag 79

Dag 79 18-07-08 Retournac en St. Etienne, zonnig en 25gr.
De zon schijnt, het wordt een mooie dag. Eerst een beetje uitgeslapen, dat zal voorlopig wel weer de laatste mogelijkheid zijn om even lekker te blijven liggen. Na het ontbijt nog maar wat gewassen zodat we met schone kleren verder kunnen. Roos wilde graag naar St. Etienne, omdat ze dacht dat ze er jaren geleden al eens met ons en andere familieleden geweest was. Bert en in konden ons dat niet herinneren, dus tijd om oude herinneringen op te gaan halen. Toen we in st. Etienne waren moest ook Roos bekennen dat het waarschijnlijk een andere plaats was geweest. Toch zijn we St. Etienne gaan verkennen, vooral op zoek naar een zaak waar ze mijn foto's op cd konden zetten. Zulke zaken zijn er niet veel en de eerste die we vonden had er 3 cd's à 10 euro per stuk voor nodig, dit werd ons te gek. Uiteindelijk een zaak gevonden die het op 2 cd's zette voor in het totaal 10 euro. De rest van de dag was ook heel leuk moest ik van Marcel schrijven. 's Avonds gebarbequed en oma gebeld. Het wordt tijd dat we weer vertrekken, want de tent heeft het begeven.

Dag 78 17-07-08 St. Vincent - Le Puy en Velay 22,6km, zonnig en wolken 20 gr.
Vandaag de laatste etappe naar Le Puy en Velay. Roos en Marcel zetten ons af op de plek waar we 2 dagen geleden gestopt zijn. Het was een etappe met 1 flinke beklimming en voor de rest was het niet zwaar. Wel weer langer dan gedacht, omdat er nog een extra lus bij was gekomen. Bij Puy en Velay moesten we eerst een eind bovenlangs lopen voordat we de plaats ingingen. Roos en Marcel waren al eerder aangekomen en stonden op de parkeerplaats te wachten. Daarna met z'n vieren de plaats bekeken en in de kathedraal een stempel gehaald en het Libre d'Or ingevuld. Tijdens de rondwandeling begon het te regenen. Nog wel een schoenmaker gezocht omdat de hakken van onze schoenen volledig versleten zijn. Hopelijk kan hij er nog iets fatsoenlijks van maken. Zaterdagmorgen voor vertrek gaan we ze weer ophalen. Om de schoenen te kunnen laten maken hebben we in een schoenwinkel heel goedkoop schoeisel aangeschaft. Daarna in Ysingeaux gegeten.

Dag 77 16-07-08 Retournac, zonnig 25gr.
Rustdag, vooral voor Bert die gisteren last van zijn knie en voet had. Hij bofte dat het mooi weer was. Zelf had ik een uitgebreid programma. 's Morgens eerst met Roos naar de plaatselijke markt, waar we niet echt iets bijzonders troffen. De gebruikelijke kraampjes zoals fruit, groente, kleding en schoeisel. 's Middags een bezoek aan de kapper om weer een beetje kleur in het haar te krijgen en in het touristenoffice een gedeelte van de website bijgewerkt. Ondertussen hadden Roos en Marcel een wandelingetje langs de Loire gemaakt. 's Avonds gekaart.

Dag 76 15-07-08 Retournac- St. Vincent 30km, zonnig 24gr. Hoogste punt 875m.
De nacht was weer koud, maar nu zijn we er beter op voorbereid. Om in Puy en Velay te komen moeten we nog 2 etappes lopen. Vandaag hebben we de eerste gelopen. Toen we opstonden was er een zeer dichte mist, die snel optrok en een onbewolkte hemel liet zien. Meteen vanaf het begin ging het omhoog waarna een steile afdaling volgde. Het eerste stuk daarvan was erg slecht, een smal pad met in het midden een zeer diepe geul. Je moest met je benen wijd lopen. Na de afdaling liepen we 250m op een D-weg en net op dat moment kwamen Roos en Marcel langs. Na een beklimming van ongeveer 400m. volgde een prima te lopen afdaling naar Vorey. Daarna nog een stukje van de volgende etappe gelopen en gestopt in St. Vincent, waar we Roos gebeld hebben dat ze ons daar konden ophalen. 's Avonds weer gebarbequed.

Dag 75 14-07-08 Retournac, bewolkt en zon 20gr.
Het was een koude nacht in de tent. De zon schijnt als we wakker worden, maar er staat een stevige koude wind. Roos en Bert gaan Retournac in om voor een lekker ontbijt te zorgen. Na het ontbijt hebben Roos en ik eerst inkopen gedaan voor de barbeque, want het is 14 juli - nationale feestdag - en dan gaan de winkels om 12.15uur dicht.Samen de was gedaan, een partijtje jeu-de-boules gespeeld en daarna een rondrit door het gebied waar we zitten. De Pic du Lizieux beklommen (laatste stukje) waar we een 360 graden uitzicht hadden over de omgeving. Het uizicht was prachtig, met al die bergpunten die in het landschap omhoog staken. Ook konden we veel hoge bergen zien die ver weg lagen. 's Avonds gebarbequed en tot slot van de avond kregen we nog vuurwerk te zien vanwege 14 juli.

Dag 74 13-07-08La Chapelle-en-Lafaye - Retournac 39km bewolkt 20gr.
Gisteravond, toen we net binnen waren begon het te regenen. Ook 's morgens vroeg was het nog vochtig buiten. We hadden toch al besloten via de D-wegen te lopen, omdat we in 1x naar Retournac wilden, waar Roos en Marcel op de camping staan. Tijdens de planning afgelopen week bleek ook dat er geen overnachtingsmogelijkheid was in Sarlanges, alles was daar vol. Dat was mede een reden dat we zo wie zo in 1x naar Retournac moesten. Gisteren hadden we al gemerkt dat er door de regen van de afgelopen tijd veel modderige wegen waren, waardoor je niet echt opschiet. Over de D-wegen schatten wij dat het ongeveer 33km zou zijn en het boekje gaf aan dat het volgens de GR3 36km zou zijn en 10 uur looptijd. De keuze was dus niet zo moeilijk. We starten op een hoogte van 1075m. en hebben bijna de hele dag gedaald. In een van de plaatsen waar we door kwamen werd een straatrace met raceauto's gehouden en in een andere plaats een rommelmarkt, waar kinderen meteen belegde broodjes aan ons probeerden te slijten voor een goed doel. Aangezien we net wilden gaan lunchen en het goede doel hebben we aan hun verzoek voldaan. Om even over vijfen liepen we over de brug in Retournac, waar we Roos en Marcel al op de camping op de uitkijk zagen staan. Heerlijk om ze na ruim 2 maanden weer te zien.

Dag 73 12-07-08 Col des Supeyres - Le Chapelle-en-Lafaye 28km, zon wolken en regen 22gr.
Deze dag stond vooral in het teken van de afdaling. Gisteren was het uitzicht vanaf onze slaapplek niet helder en zo begon de dag ook. Na het ontbijt was er toch al wat meer te zien. Bijtijds vertrokken. Het was heel stil buiten. Alleen de koeien met een bel, de vogels hoorde je maar verder niets. Hooguit 1x in het kwartier kwam er een auto langs. En dan natuur met schitterende uitzichten. In Saint-Anthième boodschappen gedaan en koffie gedronken. Je verwacht daarna dat de afdaling verder ging, maar dat viel tegen. Ruim een uur gingen we weer omhoog om over een berg te komen. Vlak voor Ferréol hebben we de GR3 weer genomen en kwamen we in La Chapelle-en-Lafaye. De gîte was nog gesloten, maar toen we naar de Auberge liepen voor thee/koffie kwamen we langs het huis van de beheerder, die met ons meeging om de deur te openen en ons in te schrijven. 's Avonds in de Auberge gegeten, een erg gezellig, mooi restaurant. Roos in aangekomen in Retournac. Het weer hier in de Auvergne is tot nu toe niet best geweest. Gisteren klaagde de gastvrouw dat het te nat was geweest voor de Merilles en vandaag kon een man onderweg geen champignons vinden vanwege de vele regen.

Dag 72 11-07-08 Col du Béal - Col des Supeyres 15,4km, zon en wolken 20-25gr. Hoogste punt Pierre-sur-Haute 1634m, slapen op 1399m
Het heeft vannacht geonweerd en geregend en 's morgens als we opstaan is het weer nog onbestendig. Aan de zuidkant mooi weer, in het westen dreigende wolken en gerommel van onweer. De eerste berg nemen we daardoor veel te snel en komen snel boven onze adem. Ondanks dat, begint het toch kort even te regenen. Daarna wordt het toch wat beter. We klimmen tot 1600m hoogte en hebben prachtige uitzichten, hoewel door de regen wel heiïg, zowel naar het oosten de Alpen als naar het westen de bergen van de Auvergne. Het eerste deel wordt 's winters veel gebruikt om te skiën. De laatste 2 dagen vooral voor langlaufen maar vandaag zagen we ook een skilift. Na Pierre-sur-Haute kwamen we in een natuurgebied waar niet geskied wordt, maar waar ook geen mensen wonen. Uitgestrekte gebieden waar je niemand tegen komt. Op een gegeven moment werd niet meer aangegeven welke kant we op moesten naar Col des Supeyres, dus hielden we de GR3 maar aan. En toevallig kwam er een jongen in een auto aan, die we de weg konden vragen. We liepen de verkeerde kant op. Toen we bij Col des Supeyres aan kwamen en tegen elkaar zeiden dat we er waren, kwam toevallig ook dezelfde jongen eraan. Hij zei:"hier is het". Wat een samenloop. We hebben hier een gite met een prachtig uitzicht. 's Middags genoten van het uitzicht

Dag 71 10-07-08 Couvent Notre Dame de l'Hermitage - Col du Béal 21km, zon 25 gr. Hoogste punt 1410m
We waren vroeg opgestaan omdat we voor de echte warmte de zwaartste bergen gehad wilden hebben. De laatste dagen zijn de etappes meer sportief dan religieus. Het gaat er vooral om de beklimmingen die erg steil zijn te overwinnen. Kerken e.d. zien we nauwelijks, hoewel we de afgelopen nacht bij de nonnen hebben geslapen. Na het bereiken van de Col de la Lodge, waar we even de tijd namen om rustig koffie te drinken hadden we het zwaartste gedeelte van vandaag gehad. Ook bij de beklimming van Le Col du Béal zaten er nog veel pittige steile stukjes tussen, maar niet meer zo als daarvoor. De laatste 3 km naar de Col du Béal hadden we schitterende uitzichten tot aan de Puy de Dome, alleen was het niet helder maar heiïg. Tijdens de lunch kwamen er vaders met kinderen langs die en trektocht met ezels hielden. We waren al vroeg bij Le Col du Béal en hebben lekker op het terras genoten van de zon. Wat gelezen en rondgekeken. Heerlijk relaxen. Vanavond zijn we alleen op de Col du Béal. Er staan wel 2 campers, maar er is niemand te zien. We slapen op 1390m hoogte.

Dag 70 9-7-08 Combre - Couvent Notre Dame de lHermitage 20,3 km zon, 25 gr. Hoogste punt 1135m
Zoals de laatste tijd steeds het geval was, was het weer weer anders dan gedacht. Het was een stralend blauwe hemel, de koude wind van eer-/ gisteren was gaan liggen en het was heerlijk warm. Niet te warm om te wandelen. In Chabreloche eerst boodschappen gedaan, want daar hebben we de eerste 3 etappes geen gelegenheid voor. Evenals voorgaande dagen waren er mensen die ons vroegen waar we naar toe wandeleden en steeds was het dezelfde reactie: Oh lala, c est dur. Ook vandaag weer. Dan krijg je het gevoel dat je de komende dagen zeer zware etappes voor de boeg hebt en je denkt bij jezelf of je dat wel aan kunt. Vandaag was inderdaad een pittige etappe. Steile beklimmingen en afdalingen. Maar ook nu lukte het weer. Het was warm, maar niet te warm. Toen we in de overnachtingsplaats kwamen legde ik pas de connectie met couvent, want we slapen in een klooster. Om 19.00 uur werd er gegeten en alle nonnen en gasten bleven achter hun stoel staan, totdat er gebeden was. Zowel de nonnen als de gasten aten in dezelfde ruimte. Heerlijk gegeten en leuke gesprekken gehad met de andere Franse gasten. Het couvent ligt op een prachtige plek met een schitterend uitzicht.

Dag 69 8-7-08 St. Clement - Combre 35 km Beetje zon, beetje regen 15 gr. Hoogste punt 1190 m
Gisteren had de heer des huizes gezegd, dat het weer niet best zou zijn vandaag, maar het is droog en op de radio wordt verteld, dat er geen regen verwacht wordt. Het is wel erg fris als we vertrekken. Gisteravond hebben we mijn rugzak en een vuilniszak volgestopt met spullen, die we tot de middag niet nodig hebben. Hij werkt in Lavoine en zal onze spullen in de auberge aldaar neerzetten, zodat we het eerste deel van de etappe minder hoeven mee te nemen. De route van vandaag gaat voor 95% door de bossen, dus weinig uitzicht. Het zijn pittige beklimmingen en s middags klimmen we tot 1200 m hoogte. De afdaling vanaf de Puy de Montoncel was lastig. Het was steil en er waren veel gleuven en losliggende stenen. Het wandelen ging goed, hoewel het vandaag erg koud was. In Lavoine, toen we zaten te eten, was het maar 15 gr. Het overnachtingsadres is niet bepaald aanbevelingswaard. Maar ook zulke adressen kun je tegenkomen. We zullen in ieder geval na zo n wandeling goed slapen. Vandaag zagen we tijdens de afdaling een vos, die op z n gemak het pad overstak.

Dag 68 7-7-08 Droiturier - St. Clement, 28,1 km Zon en bewolking, fris, veel wind. Hoogste punt 800m
De dag begon met een stralend blauwe hemel, dat beloofde dus goed weer. De gastvrouw wees ons de weg hoe we zo snel mogelijk op onze route konden komen en wij gingen weer op weg. Het eerste stuk ging prima, de bewolking nam wel toe, maar door de frisse wind was het heerlijk wandelweer. Er was zowaar een echtpaar ook aan de wandel, geen pelgrims, maar zo wie zo komen komen wij geen wandelaars tegen. De bewolking nam steeds verder toe en het begon ook te regenen. Geschuild bij een plaatselijke voetbalclub, gelukkig bleek het een bui te zijn. Daarna weer verder, waarbij de dreiging van regen bleef. Uit de wind wel rustig kunnen lunchen. Het tweede deel van de etappe vergde meer tijd dan beschreven. Rond 17.00 uur kwamen we op ons overnachtingsadres aan. Omdat het ver buiten St. Clement was vroeg ik aan de gastvrouw of de winkels in St. Clement morgen open zouden zijn. Maar nee, de plaatselijke boulangerie/epicerie was vanwege de vakantie gesloten. Haar man moest toch de kinderen ophalen in een nabijgelegen plaats met supermarche en hij zette ons daar af, zodat wij voor morgen inkopen konden doen en later pikte hij ons daar weer op. De man bood ook aan onze rugzakken morgen mee te nemen naar zijn werk, want daar komen we langs. Dat is 4 uur lekker wandelen zonder rugzak. Vandaag prachtige uitzichten gehad.

Dag 67 6-7-08 St. Leon - Droiturier. 30 km Regen
Het regende toen we opstonden en de vrouw van de eigenaar zei, dat we dat de hele dag konden verwachten. De eerste uren liepen we daardoor in regenkleding. Daar is echt geen lol aan. In het plaatsje Bert hebben we koffie/thee gedronken bij een Belgisch echtpaar, dat daar een restaurantje heeft. Zij adviseerden ons een stukje van de GR 3 te nemen. Dit hebben we dan ook gedaan. Daarna lekker gewandeld, afwisselend zon en regen. De vergezichten zouden mooier zijn zonder regen en zeker de foto s. Tot slot kwamen we bij de chambre d hotes aan. Gezellige mensen, vooral de vrouw des huizes, die wel van een praatje hield. Na de gebruikelijke rustperiode en de douche samen met een echtpaar uit Metz gegeten. Af en toe ging het gesprek volkomen langs ons heen, maar de gastvrouw praatte ons dan bij. Leuk om met Fransen aan tafel te zitten, de ene keer het gesprek te kunnen volgen en de andere keer volkomen de draad kwijt te raken. We waren weer vroeg onder zeil.

Dag 66 5-7-08 Bourbon-Lancy - St. Leon 33,4 km zon 30 gr.
Het was helder toen we vertrokken, maar binnen 1 uur begon het te regenen. Gelukkig liepen we in het bos en konden we wachten met het aantrekken van de regenkleding. Het was slechts van korte duur. De regen hield op en we hebben heerlijk kunnen wandelen. Het was heuvelachtig. We hebben de Morvan nu achter ons gelaten en zijn Auvergne ingelopen. De dorpjes zijn wat verder uit elkaar. Rond 17.00 uur kwamen we aan in St. Leon. Het was een hotel/tabaczaak. Het was er erg rustig. Na de douche en het rustuurtje op het terras een aperatiefje genomen en daarna genoten van het diner, geen 5-sterren, maar wel erg lekker. Vroeg naar bed, om 9.15 uur waren we al onder zeil.

Dag 65 4-7-08 Bourbon-Lancy zon 25 gr.
Heerlijk geslapen in het hotel dat vroeger waarschijnlijk meer alure had toen voorname mensen naar de thermale baden kwamen. Nu zijn het vooral oudere mensen, die hier een paar weken blijven voor behandeling en daar buiten vermaakt worden met allerlei bezigheden zoals bv een markt met loterij. Aan het hotel is wel te zien, dat de goede tijden voorbij zijn. Ook in Bourbon-Lancy maken veel winkels, gericht op de gezondheid, een verpauperde indruk. In 1klein straatje waren wel 6 winkels te vinden, die iets met de gezondheid te maken hebben. Bourbon-Lancy is een plaatsje met veel vakwerkershuisjes, steegjes en doorsteekjes, boven op een berg dus veel klimmen. Leuk om door te wandelen maar met 1 dag heb je het wel gezien. Op een bankje in het park lekker zitten lezen en de benodigde inkopen gedaan. Morgen weer verder.

vrijdag 4 juli 2008

Dag 58 t/ m dag 64

Dag 64 Issy lEveque 6 Bourbon Lancy 24,5 km Regen 21 gr
Het heeft de hele nacht geonweerd en hard geregend. Bij het opstaan is het onweer over, maar het regent nog steeds. Bert gaat brood halen en stoot voor de zoveelste keer zijn hoofd tegen de deurstijl van ons onderkpomen. Deze keer is het goed raak en bloed hij flink. Na het ontbijt gaan we ons klaar maken voor de wandeling in de regen. Alle regenkleding aan, vuilniszakken om. Het regent de hele ochtend. Alle soorten regen die ze zo mooi kunnen benoemen op de tv, als de weermannen/-vrouwen het over het weer hebben; Van miezerregen tot plensregen. Rond 13 uur wordt het wat droger en als we Bourbon Lancy binnenlopen komt de zon zelfs te vooorschijn. We zijn nog niet in het hotel of het begint weer te regenen. sAvonds is het droog en vrijwel onbewolkt. We hebben vandaag over rustige b-wegen gewandeld omdatr we het bos te risicovol vonden na alle regen. Het gebied waar we nu doorheen lopen is dichterbevolkt dan het noorden van Frankrijk. Veel meer huizen en dorpjes. Bourbon Lancy staat bekend om zijn thermale baden. Voor allerlei ziektes kun je hier terecht. Het grand hotel waar wij overnachten heeft connecties met die baden en het is te zien, dat het vroeger belangrijker was.

Dag 63 La Rochemillay - Issy lEveque 24,5 km Zon en onweer.
De winkels zijn dicht in La Rochemillay, maar de beheerster van de gites kan ook voor ontbijt zorgen, dat hebben we gisteren daarom bij haar besteld. Dus hadden we heerlijk vers brood. Daarna op weg. In Millay gebeld voor het volgende overnachtingsadres en wat haalde Bert uit zijn zak? De sleutels van de gites. Waar hebben we dat eerder mee gemaakt? Getelefoneerd met de Marie van La Rochemillay en afgesproken, dat we d esteutels bij de Marie in Millay zouden afgeven. In Luzy kwamen we langs d ecamping waar we 20 jaar geleden gestaan hebben toen we voor de eerste keer met de kinderen naar Frankrijk op vakantie gingen. De plek waar we stonden en het uitzicht over het plaatselijke zwembad was nog hetzelfde. Zelfs de waslijnen waren er nog. B ert wist zelfs nog waar hij s morgens een krantje ging halen, dus ook vandaag daar een krantje gehaald. Daarna flink doorgelopen naar Issy lEveque, omdat er onweer voorspeld was en de lucht steeds donkerder werd. Toen we ons goed en wel geinstalleerd hadden in de gites begon het stevig te onweren en te regenen. Tussen de buien door eten gehaald en een Hollandse maaltijd gekookt. De hele avond en nacht bleef het in de verte onweren. We slapen in het parochiuehuis van de kerk, naast de eglise Saint Jacques. Morgen moeten we nog wel even een bezoekje aan de kerk brengen;
Dag 62 Athez - La Rochemillay 29 km Zon 32 gr. Hoogste punt 818 m
Op onze huwelijks dag (37 jaar) ging de wekker al heel vroeg, om 6 uur. Weer een lange etappe voor de boeg en het zou wel eens warm kunnen woreden. Een stralend blauwe hemel en s morgens in de schaduw nog fris. Om niet al te veel over de maximale afstand voor ons te komen hebben we d eroute aangepast. In de boissen met naaldbpmen die naar d ehemel reiken is het heerlijk wandelen. Robert zien we vandaag niet meer, hij gaat richting Autun. Om naar de top van de Mont Beuvray te komen, moet er flink geklommen worden. Op de top van de berg zijn archeologen met opgravingen bezig. Met Dineke en Anne zijn we er een paar jaar geleden geweest toen we in de Morvan kampeerden. De afdaling was lang bijna 400 m. De gites in La Rochemillay was nog gesloten, maar nadat Bert op onderzoek uit was gezgaan en met de sleutel terugkwam konden we douchen. Eergisteren hadden we al een etentje gehad vanwege onze trouwdag, omdat Bert zei dat er in deze plaatsd geen restaurant was, maar nu er wel een blijkt te zijn, hebben we er nog maar een etentje aan vastgeknoopt. Geen 5sterren, maar wel erg lekker.

Dag 61 Lac les Settons - Athez 29,4 km Zon 30 gr. Hoogste punt 750 m
Vandaag geen extra lange etappe dus er is tijd voor een rustig ontbijtje. Het eerste stuk lekker op kunnen schieten omdat er niet veel hoogteverschil is. Binnen een uur kwamen we Robert (66 jaar) al weer tegen, die langs de kant zat uit te rusten. Na la Chaise werden de beklimmingen langer en ook de afdalingen. Omdat er in onze aankomstplaats geen winkels of restaurants zijn wilden we in de polaats ervoor, Anost, tussen d emiddag warm eten en dan s avonds brood. In Anost zouden winkels en restaurants zijn. Er waren inderdaad restaurants, maar allen gesloten; Verder waren alle winkels op maandagmiddag dicht. Dat was pech, want morgen komen we ook niet door plaatsen met winkels. Terwijl we deze tegenvaller nog aan het verwerken waren komt de mevrouw van de epicerie eraan en gaat naar binnen . Ik erachter aan en haar gevraagd of we toch niet wat mochten kopen en dat we pelgrims zijn en te voet. Een beetje zielig doen helpt, vooral als je zegt, dat je s avonds niets te eten hebt. Daardoor kon ik toch nog wat inslaan voor s avonds en de volgende dag. We hadden dus weer geluk. Robert die bij het zelfde restaurantje zat te eten en ondertussen in slaap was gesukkeld had niets gemerkt en had s avonds in de gites geen eten. De vrouw die kwam afrekenen heeft thuis wat voor hem gehaald.

Dag 60 Marigny lEclise - Lac les Settons 32 km Zon 30 gr. Hoogste punt 650 m
We Zijn al vroeg opgestaan omdat het een lange warme dag zal worden. Om 6 uur ging de wekker en dat op zondag en om 7.30 waren we al op pad. In La CHaume aux Renards troffen we de Fransman Robert aan het ontbijt. Hij had had gisteren toen hij vermoeid en zonder drinken in de gites aankwam van Bert een biertje gekregen. Nu kregen we van hem koffie en thee wat we natuurlijk niet konden weigeren. De tocht ging vandaag grotendeels door de bossen, met veel beklimmion,gen en afdalingen. Doordat het watrer vaak via de paden naar beneden stroomt waren de paden in een v-vorm uitgesleten en met stenen bedekt, wat het lopen er niet makkelijker op maakte. Het was een lange tocht maar omdat we zo vroeg vertrokken waren, waren we om 15.30 in Lac les Settons. Gisteren en vandaag had Bert geprobeerd om een chambre te bespreken, maar dat lukte niet. Op goed geluk kwamen we in Lac les Settons aan; Toch nog snel een hotel gevonden. Tijdens het diner kwam ook de Fransman Robert aan. Het was al 8 uur. Hij had 10 km omgelopen en morgen zien we hem waarschijnlijk weer in Athez.

Dag 59 Vezelay - Marigny l Eglise 25,4 km Zon 30 gr. Hoogste punt 475 m
Koen is vandaag jarig, 30 jaar. Helaas kunnen we er niet bij zijn. Proberen hem te bellen maar krijgen hem niet te pakken. Vanmorgen moesten we weer afscheid nemen van Dineke en Anne. Na het ontbijt zwaaiden zij ons weer uit, zij gaan naar huis en wij gaan weer verder. Afscheid nemen vind ik nog steeds meoilijk ook nu weer. Het was reuze leuk, dat ze op het eind van hun vakantie nog bij ons langs kwamen. Het was vandaag een warme dag. Als we achterom keken hebben we Vezelay nog een tijdje kunnen zien. Het was wel te merken dat vanuit Vezelay meer mensen vertrekken. Bij moddrige stukken was er een nieuw pad tussen de bomen te zien. Het landschap is veranderd, geen grote korenvelden en wijngaarden meer maar bossen en weilanden. De bossen waren vandaag wel lekker, het gaf wat koelte. De hellingen worden steiler en langer. De finish was vandaag berg op. Toen we in Marigny lEclise aankwamen vroeger we aan een vrouw die in haar moestuin bezig was waar de gites was en of er een epicerie was. Die was er niet meer maar als we' dorst hadden had ze wel wat voor ons te drinken. We kregen 2 biertjes ,2 flessen water en wat tomaten en later kwam haar schoonzoon om met ons naar een plaats 10 km verderop te gaan, waar wel een epicerie was. Daar hebben we dankbaar begruik van gemaakt.

Dag 58 Vezelay rustdag Stralend zonnig weer.
Een stralend blauwe hemel bij het opstaan en zo is het de hele dag ook gebleven. Vandaag kwamen Dineke en Anne langs. Ze zouden er om 12 uur zijn en voor die tijd moesten we nog het een en ander regelen voor het vervolg van onze route. Er is nl geen bestaande route van Vezelay naar Le Puy wel is er een een boekje met overnachtingsadressen, winkels etc. in de plaatsen waar we langs komen. Er is wel een Nederlandse routebeschrijving, maar zonder kaarten. We hebben daarom maar fietskaarten gekocht van de route en hopen zo met de beschrijving en kaarten onze weg te vinden. Soimmige etappes zijn erg lang, dan zullen we naar alternatieven moeten zoeken. Met Dineke en Anne Vezelay bekeken en s avonds met z n vieren uit eten. Leuk om hen tijdens onze route te ontmoeten. Even wat bekends om je heen. Tot slot van de avond natuurlijk een potje klaverjassen, wat Bert en ik traditiegetrouw verloren. Morgen gaan we weer verder, kijken wat ons nog allemaal te wachten staat. We hadden moprgen nog naar de basiliek gekund om de pelgrimszege en een broodje in ontvangst te nemen, maar dan moeten we weer helemaal de berg op naar de basiliek.