zondag 8 juni 2008

dag 33 - 38

dag 38 24,4 km Chateau Porcien - Bazancourt zwaar bewolkt, af en toe miezerde het. Koud.
Het is bijna droog als we vertrekken. De refuge was een prima overnachtingsadres. Lekkere douche en voor de rest was het er koud, dat lag aan de temperatuur buiten. We hebben goed geslapen en na wat schoonmaalwerk zijn we vertrokken. Steeds dreigde het te gaan regenen, maar we hadden onze regenkleding niet nodig. We hebben vandaag een alternatieve route genomen die ze in Rocroi aangeraden hadden, ik denk vooral vanwege de deplorabemle toestand van de paden van de GR. Gisteren hadden we geen overnachtingsadres kunnen vinden in Orainville, maar wel in Bazancourt. Daarom deze route veelal over een geasfalteerde weg, maar gezien de vele regen geen verkeerde keuze. Ook op deze route hadden we eenstuk onverharde weg, het leek wel of we op klompen in de sneeuw liepen, zo bleef de grond aan onze schoenen plakken. Om 14.30 u. waren we al in Bazancourt, maar het hotel ging pas om 16 u. open. Boodschappen gedaan, koffie gedronken en daarna naar het hotel. Na het douchen een biertje in de bar/tabac, tussen de Fransen gezeten, ingewikkelde gesprekken gevoerd, maar weer contacten gelegd, bier gekregen en gekregen; Evenals gisteren alleen maar door de korenvelden gelopen, de Ardennen hebben we achter ons gelaten.

dag 37 19 km Wasigny - Chateau Porcien Zwaar bewolkt, regen, nat, nat nat.
Gisteren is het begonnen met regen en het is vannacht niet opgehouden. Ook de hele dag miezerde het of regende het flink. Het is niet droog geweest. We hebben vanwege de vele regen en de ervaringen van de voorgaande dagen de GR niet gevolgd. Het was zo al nat genoeg. We zijn over geasfalteerde wegen gegaan en hebben de bospaden en de paden tussen de akkers links laten liggen. Voordat we gingen lopen hebben we eerst het oude station van Wassigny bekeken, waarvan onze gastvrouw de eigenaar was en het gebouw verhuurde voor groepen en families. Daardoor waren we al om 14 uur in Chateau Porcien, helemaal verregend en rillerig meldden we ons op het gemeentehuis, waar we een sleutel voor ons onderkomen kregen. Een ruimte met 4 bedden, een toilet en een douche, keurig verzorgd en helemaal gratis. Het was te nat om de plaats te gaan verkennen. Voor inlichtingen en een stempel naar het gemeentehuis geweest en boodschappen gedaan. Verder vooral uitgerust en s avonds in het enige restaurant van het dorp een pelgrimsmenu voor 11 euro gegeten. Dat ging reuze snel, binnen een uur hadden we 4 gangen gehad, zeer voedzaam en het smaakte ook goed.De vrouw van de eigenaar had beslist geen hogere hotelschool gehad. Toch leuk om in zo n dorpscafe:restaurant te eten. Een van de gasten was vrachtwagenchauffeur en reed op Amsterdam.

dag 36 20 km Signy L Abbaye - Wasigny Licht bewolkt, s middags een beetje miezerig, s avonds regen
De hele nacht is het licht in de kleedkamer van de sporthal waar we sliepen aangebleven. We konden het niet uitzetten, we hebben er ook niet erg veel last van gehad, ik had gewoon een donkere onderbroek over het hoofd getrokken. Ook niet van de campinggasten, die van de toiletruimte gebruik maakten. De harde ondergrond zorgde wel voor een paar doorwaakte uren. Veel gedraai en getol om lekker tekunnen liggen. Maar uiteindelijk wel geslapen. Ook vandaag weer veel modder gezien, dus weer veel geglibberd en gegleden. Er was een stuk waar bomen gekapt waren. Net over het pad waar wij moesten lopen waren ze met tractoren bezig geweest. Je zakte af en toe zo ver weg in de modder, dat je je schoenen er weer helemaal uit moest trekken. Bij een stuk was het zo erg, dat we niet verder konden en zijn we in een grote boog door het struikgewas er om heen gegaan. In Wasigny moesten we onze gastheer bellen en kwam hij ons ophalen. Het waren geemigreerde Nederlanders, die hadden daar een oude boerderij opgeknapt. Met hun tuin en dieren konden ze in eigen levensondehoud voorzien. In het huisje was de houtkachel al aan toen we binnenkwamen, er was echter geen toilet, dat moesten we op de emmer doen. Deze werd s morgens gewoon uit het raam geleegd. Wij hadden daar een eigen huisje en werden prima verzorgd met drankjes en eten. Gezellige avond gehad, maar buiten regende het.

dag 35 29,8 km Rimogne- Signy L Abbaye Bewolkt, fris; Hoogste punt 300 m.
Het zag er niet goed uit toen we vertrokken. Donkere wolken waar ieder moment het regenwater uit kon vallen. De hele dag is het droog gebleven, het eerste deel over verharde wegen. Dat was goed te doen. Halverwege werden we een pad opgestuurd met veel onkruid. Het onkruid was nog nat en dat werden wij ook. Toen het pad dood dreigde te lopen zijn we terug gegaan en hebben we via een geasfalteerde weg een stuk omgelopen. Tijdens een afdaling werden we het gras weer ingestuurd; Het onkruid kwam tot mijn middel en de ondergrond was glad. Bijna kwam ik in spachaat op de grond terecht; Het laatste stuk was erg blubberig. Via kruip door sluip door kwamen we er langs; De paden zijn soms zo slecht omdat er met rtactoren over gereden wordt en die diepe geulen maken, waar het water in blijft staan. De grond eromheen is drassig, dus je weet niet waar je je voeten neer moet zetten. We hadden gisteren al met mevr. Boucher gebeld voor een overnachtingsplaats. Ze zou terug bellen, maar we hadden niets gehoord. Via de toerist office kwamen we bij haar huis terecht. Met behulp van de burgemeester regelde ze voor ons en een Duitser Manfried, ook een pelgrim, dat we in de kleedkamer van de sportclub bij de camping mochten overnachten. Manfried vond het geloof ik maar niets want hij was na 15 minuten weer verdwenen.

dag 34 18 km Rocroi- Rimogne Wisselend bewolkt. Hoogste punt 380 m
Na het schoonmaken van de refuge begonnen we met onze dagtocht. Het was koud en het miezerde een beetje. Voor het eerst sinds Maastricht startten we weer met een jack aan. Maar na 1,5 uur kon het weer uit. Te warm en het was ookdroog geworden. De wandeling was 15 km door de bossen, aan het begin en het eind veel modderige paden. Daar tussenin paden die goed te bewandelen waren. Het lijkt wel alsof de GR 654 speciaal op zoek is naar onbegaanbare vieze paden. Af en toe zak je weg in de modder of je moet kruip door sluip door door de bosjes; Onderweg nog 2 reeen gezien waarvan we er 1 heel voorzichtig dicht konden benaderen. Iedere dag horen we ook de koekoek roepen. In Rimogne bed en breakfast opgezocht. Een groot huis met een grote tuin eromheen. Wij hebben de beschikking over een grote eetkamer met alle mogelijke apparatuur, een slaapkamer en een badkamer. Thuis gegeten.

dag 33 Rustdag Zonnig, af en toe bewolkt.
Lekker lang uitgeslapen, rustig ontbeten. Na de was Rocroi bezichtigd, een vestingstadje zoals Naarden. In een stervorm gebouwd met een gracht erom heen, alleen zonder water; Kleiner dan Naarden. Vanaf het centrale plein leiden 10 straten straalsgewijs naar de omwalling. De huizen ronddom het plein zijn allemaal erg oud. De nieuwste zijn herbouwd na het bombardement van 1871. De kerk konden we niet bezichtigen, want deze wordt gerenoveerd. s Middags was er een kleine markt, alleen op de eerste maandag van de maand. Een hele rustige dag gehad. Dagboek aan Roos gestuurd; s Avonds uit eten in een restaurant waar we de enige gasten waren. Noodvoeding aangevuld zodat we morgen weer verder kunnen.

Geen opmerkingen: