vrijdag 13 juni 2008

dag 39 tot 43

Dag 43 26 km Chalons en Champagne - Chaussee sur Marne, s morgens zonnig, s middags regen
De dag begon zonnig, hoewel de gastheer zei dat er regen zou komen. Toen we vertrokken nam de bewolking al toe en rond 12 uur begon het te spetteren. s Middags nam de frequentie toe en toen we de brug bij Chaussee sur Marne opliepen gingen de sluizen boven open. Het hoosde en we hoefden alleen maar het hotel te zoeken. Als verzopen katten kwamen we aan. De tocht zelf liep langs de Marne en het parallelkanaal, weinig afwisseling, maar wel kilometers natuur om je heen. Vooral flink doorstappen, als je donkere wolken ziet komen. Van rusten kwam niet veel, want zo gauw je stil stond gingen de muggen massaal in de aanval. Daardoor hebben we lang aan een stuk doorgelopen. Het hotel was eenvoudig, maar prima. Ook in het bijbehorende restaurant was de bediening vriendelijker dan gisteravond. Bert bestelde iets wat hij niet kende. De vrouw vroeg of hij wel wist wat hij besteld had. Ze raadde het hem af. Later kwam ze het laten zien toen een andere gast het opgediend kreeg.


Dag 42 26 km Ambonnay-Chalons en Champagne Bewolkt en koeler
Met een nog onbewolkte hemel vertrokken we richting Chalons en Champagne. regelmatig wordt er getoeterd door automobilisten die ons achterop komen. Ze zien waarschijnlijk de schelp. Of we worden aangesproken, zo ook vandaag weer. Een vrouw, die ons al gepasseerd was en weer terug kwam fietsen wilde weten waar we vandaan komen en waar de tocht heen ging. Vandaag een zeer goede wandeling gemaakt. Alleen onder de bomen was de grond nog vochtig, maar het begint aardig op te drogen. De grond wordt keihard en begint zelfs te barsten. Bij aankomst in Chalons het toeristenbureau opgezocht. Met behulp van de aangereikte adressen een chambre d hote gevonden. Omdat de vrouw niet voor 5 uur thuis zou zijn eerst de kapper bezocht voor knippen en kleuren. Het was wel nodig. Na de gebruikelijke douche en waspartij zijn we gaan eten, waar we nog wat onenigheid kregen over de rekening. Aan 2 obers lieten we weten dat we geen kaas besteld hadden. Ze deden voorkomen alsof dat geen problmeem was. Toen er voor " dunne plakjes kaas 16 euro op de rekening stond hebben we geweigerd dat te betalen. De eigenares was toch al niet prettig bezig tegen de obers, dus ik denk dat zij het op hun rekening kregen.

Dag 41 Reims - Ambonnay 34 km Heet, zonnig, 30 gr.
Volgens de weersverwachting zouden we vanmiddag regen krijgen, dus hadden we haast om weg te komen. Gisteravond de tijdens de wedstrijd Nerdeland-Italie met een amerikaan gesproken: Jim, die niets wist van soccer, maar alleq over de verkiezingen, basebal, zijn afkomst en zijn reis door Europa. Vanmorgen bij het ontbijt had hij een ander slachtoffer gevonden. Omdat we dicht bij de route zaten, waren we snel en route. Eerst een lang stuk langs de Aisne en daarna door de wijngaarden en bossen.We zijn in het gebied van de champagne, nog niet geproefd, maar morgen gaan we het proberen. Tot slot door de bossen. Het ging erg goed tot de laatste 2 km. Ze waren kennelijk bang dat we ontwenningsverschijnselen zouden krijgen. In een keer was het weer hink-stap -sprong? sluip-door-kruip-door, met als extra muggen en steekvliegen. In Trepai, waar we wilden overnachten, had d eburgemeester geen overnachtingsadres. We zijn nog 5 km verder gelopen naar Ambonnay; Prima auberge met in de bediening jongens die het 5-sterrenhotel moesten leren kennen. Bijzonder aardig, ook de prijs, maar we konden weer slapen.

Dag 40 Rustdag Reims Zeer zonnig en warm
Gisteren was een zeer emotionele dag, Reims bereiken, een aantal plannen in je hoofd oa de kinderen bellen en juist dat lukte niet. Vandaag bleek, dat ik een getal niet goed had. Het slachtoffer werd natuurlijk Bert, terwijl ik met stoom uit mijn oren loop , omdat iemand voor mij meer dan ee n uur aan het bellen was en ik eindelijk een andere telefoon vond, waarbij de code mislukte kan de opmerking van Bert: Duitsland staat met 2-0 voor een hoop irritatie opwekken. Slachtoffer: Bert. Toen ik eindelijk een andere telefoon had kon ik niemand bereiken vanwege de foutcode.
Vandaag Reims bekeken, zeer indrukwekkend. Rondgelopen, veel gezien. Het weer is prima en veel stadsbeelden van vroegere heersers gezien. Mooie stad. In het hotel een broodje uit d ehand gegeten, want er was voetballen. Nederland speelde. Ook de geplande kapper ging niet door, op maandag zijn ze gesloten. In de kathedraal nu wel een lijst van overnachtingsadressen gekregen.

Dag 39 Bazancourt -Reims 20 km Bewolkt
Het is nog bewolkt als we uit Bazancourt vertrekken. We lopen weer tussen de eindeloze graanvelden. Dan is het niet moeilijk om me(t je gedachten weg te dwalen. Hele stukken loop je zonder dat je weet waarover je denkt en hoe je op de plek komt waar je dan bent. Je bent dan helemaal in jezelf gekeerd. De weg door de velden was nog steeds modderig, dus we hebben de geasfalteerde weg weer genomen. Wel wat kilometers om, maar niet te veel. In Reims eerst op weg naar de kathedraal, die we al van ver zagen. ondanks d emist was hij niet t emissen. De Kathedraal maakt een geweldige overweldigende indruk. Zoveel mensenwerk er zit in zo n groot gebouw. Het maakt je stil. Dat we Reims bereikte maakte me wel emotioneel. Weer een mijlpaal bereikt. In de kerk was een acceuil die pelgrims aan onderdak helpt. De aanwezige man gaf ons ook een adres nadat we in het livere d or hadden geschreven en een stempel hadden gehad. Jammer was alleen dat hij geen lijst van overnachtingfsadressen meer had tussen Reims en Vezelay. De laatste had hij weggegeven. Tot slot had de avond nog een sof. Onze telefoonkaart werkte niet. Kon d ekinderen niet bellen, daar had ik me op verheugd.

1 opmerking:

Julia de Groot zei

Beste Anneke en Bert,

Heel bijzonder om tussen de regels door te lezen dat jullie steeds meer op jezelf, elkaar en de natuur worden teruggeworpen. Volgens mij is dat ook een van de louterende elementen van de tocht die jullie maken. Zo langzamerhand zijn jullie echt een heel ander leven aan het krijgen. Bevalt het?
Heel veel wandel- en levensplezier gewenst! Binnenkort zal het wel wat drukker worden in Frankrijk, als wij met z'n allen op vakantie gaan.
Groetjes,
Julia