donderdag 21 augustus 2008

Dag 110 t/m 113

Dag 113 Ostabat - Saint Jean Pied de Port, 27 gr. zonnig, 22km.
Gisteravond hebben we met een grote groep ( ongeveer 40 personen) in de gite gegeten. De patron zong Baskische liederen, waarbij wij dan steeds zinnen moesten nazingen. Hij had een prachtige stem en hij vrolijkte de boel goed op. Ondertussen werd er lekker gegeten en gedronken. Vanaf de gite hadden we een prachtig uitzicht op de bergen vooral omdat het s avonds helder was. Na het ontbijt gingen we op weg voor de laatste etappe in Frankrijk, waarbij we steeds weer een ander uitzicht op de Pyreneeen hadden. Het was prima wandelweer en voordat het erg warm werd waren we in Saint Jean Pied de Port. We werden hartelijk ontvangen door de Nederlandse leiding van de gite. Het is een echt touristenplaatsje, erg druk, veel souverirswinkeltjes. Na het opfrissen zijn we eerst de post gaan halen en een beetje door de straatjes geslenterd. Afscheid genomen van verschillende pelgrims die weer naar huis gaan en morgen hopen we nog afscheid te nemen van Martin en Isolde. Morgen gaan we wat beter rondkijken. s Avonds uit eten gegaan om te vieren dat we het tot hier gehaald hebben.

Dag 112 20-08-08, Aroue - Ostabat Asne, 24 gr. zonnig en bewolking, 28 km.
We hebben de bakker gemist. Deze zou tussen 6 en 7.30 langskomen, maar we hebben hem niet gehoord. Normaal toetert de bakker, maar voor 7 uur mag dat vast niet. De mensen die wel opwaren hadden brood. Gelukkig hadden we nog wat crackers en hadden we gisteren ook al wat beleg ingeslagen, maar omdat we onderweg geen winkel meer tegen zullen komen, zullen we alle restjes op maken, wat niet veel is. In ons boekje gedrukt in 2007 stond dat er nog wel een restaurantje was in Larribar-Sorhapuru, maar deze bleek ook al ter ziele. Bij vertrek vanmorgen hadden we meteen een prachtig uitzicht op de Pyreneeen en dat bleef de hele dag zo hoe wel er wel wat meer wolken kwamen binnendrijven. Bij de Chapelle de Soyerza, boven op een berg, hadden we een mooi uitzicht. De allerhoogste toppen konden we niet zien, die zaten in de wolken, maar verder was het landschap net een prachtig patchwork. Bert heeft helemaal genoten, want de keizersarend liet zich in alle glorie zien. Verderop vlogen nog 3 arenden, maar die waren moeilijk te onderscheiden. Ook de rode wouw was te zien. Hij heeft in de afgelopen tijd heel veel roofvogels gezien en hij hoopt in de Pyreneeen nog meer arenden te zien. Bij de gite zag hij ook nog een dwergarend.

Dag 111 19-08-08, Navarrenx - Aroue, 18 gr. regen, 18,5 km
Het is bewolkt en de bewolking neemt, naarmate de dag vordert, steeds meer toe. Rond het middaguur begint het te miezeren, wat overgaat in flink regenen. Het laatste uur van de tocht worden we daardoor nog even goed nat. In de gite van vandaag zit oa een gezelschap van 6 personen, waarvan 2 pelgrims uit Oostenrijk doorgaan naar Compostella. Ze worden 3 weken vergezeld door 2 Duitsers en 2 Canadezen tot aan Pamplona, waar een van de 2 pelgrims (Jezus genaamd) van oorsprong vandaan komt. De Canadees had voor de Navo in Brussel gewerkt en kende Nederland een beetje. Zijn kinderen hebben goede herinneringen aan Nederland en gaan er graag heen. De man, Jezus genaamd, was in Spanje priester, maar is later met een Oosterijkse vrouw getrouwd. Nu is hij al meer dan 25 jaar pastoraal werker voor de jeugd in Wenen. s Avonds nog lang met hem gesproken over geloven in deze tijd. Hoe dat vorm te geven ook als je je niet kunt vinden in de wetten en rite, die van bovenaf worden opgelegd. Een interessant gesprek, vooral omdat je merkte, dat net zoals in Nederland ook in Oostenrijk de leiding ver van d emensen afstaat. Toevallig had ik vandaag onderweg veel nagedacht over geloven en wat het voor mij betekent. Dat kon ook, want door de laaghangende bewolking was er niet zo veel te zien.

Dag 110 18-08-08 Maslacq - Navarrenx, 27 gr. zonnig, 22 km
De zon schijnt volop. Het belooft een zonnige dag te worden en dat wordt het ook. eerst inkopen gedaan voor het ontbijt en de lunch en na het ontbijt weer op stap. Vast een vooroefening voor de Pyreneeen. Ondanks het mooie weer is het rond de Pyreneeen heiig. Zer zijn niet goed te zien. Het was een prima etappe om te lopen, de maisvelden zagen we nu alleen in de dalen. In Navarenx eerst de routineklussen gedaan en daarna internet bijgewerkt. Om 18.00 uur zou er een gebedsviering voor pelgrims in de kerk zijn, maar dat was alleen een lesje geschiedenis. Aan het eind werd nog wel Ultreia gezongen, maar het geheel viel tegen.

Geen opmerkingen: